Köpeklerde Siyatik Sinir Hasarı Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeklerde Siyatik Sinir Hasarı Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
2340 21/10/2022

Siyatik sinir, diz arkasında ve altında yer alan kaslara bağlanan, iki bölüme sahip duyusal motor sinirdir. Siyatik siniri oluşturan bölümlere tibial ve peroneal sinirler adı verilir. Köpeğin yedinci omurundan ve kuyruk sokumundan gelen bir sinirdir. Sinirin büyük siyatik çentiği üzerinden geçmesi nedeniyle pelvik kırıklar ya da kas içine yapılan enjeksiyonların yanlış yapılması sonucunda hasar görebilmektedir. Bölgede tümör büyümesi de sinir üzerinde etkiye sahiptir. Siyatik sinir hasarı çeşitli belirtilere neden olmaktadır.

Siyatik Sinir Hasarı Belirtileri

Siyatik sinir hasarının belirtileri bariz şekilde ortaya çıkar. Bu belirtilerin görülmesi durumunda teşhis ve tedavi edilmesi için veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. En sık görülen belirtiler arasında;

  • Köpeğin dizlerini gerememesi ya da esnetememesi,
  • Topallama,
  • Pençelerini bükememe ya da uzatamama,
  • Tuvalete çıkmada zorlanma,
  • Duruş bozukluğu,
  • Kan akşının kısıtlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan kas kaybı,
  • Anormal yürüyüş hareketi,
  • Siyatik sinirinin etkilediği tarafta hassasiyet oluşması yer alır. Hasar sonrası ağrı da oluşmaktadır. Ancak siyatik sinirde derin bir lezyon meydana gelmesi durumunda ağrı görülmeyebilir.

    Siyatik Sinir Hasarı Türleri

    Siyatik nöropati, siyatik sinir üstünde baskı sonucunda ortaya çıkabilir. Bu durum bölgede iyi huylu tümör gelişmesine yol açabilmektedir. İstenmeyen kazalar sonucunda pelvik bölgede meydana gelen kırıklara bağlı sinir hasarı gelişebilmektedir. Bunun dışında insanlarda olduğu gibi siyatik siniri üzerinde baskıya yol açan lumbosakral hastalıklar da siyatik sinir hasarı nedenlerinden bir diğeridir. Siyatik sinir hasarı meydana gelen hasarın şiddetine göre üç farklı türe ayrılır.

    Nöropraksi

    Nöropraksi en hafif sinir hasarıdır. Köpeğin sinir hasarı oldukça hafif olduğu için belirtilerin şiddeti de oldukça hafiftir. Uygun bir tedavi ile hasarın kendisi ve yol açtığı belirtiler geri döndürülebilir durumdadır.

    Aksonotmez

    Aksonotmez, siyatik sinirinin ikinci sınıf hasarıdır. Bu hasarda köpeğin aksonlarında kısmi tahrip görülmektedir ancak çevreleyen bağ dokusu hala sağlamdır. Bu nedenle aksonotmez ile sınıflandırılan köpeklerde genellikle sinir, ağrı ve arka uzuvlarını germe yetersizliği nedeniyle motor fonksiyon eksikliği görülebilmektedir. Ayrıca bu seviye hasarda kas kaybı da yaygın görülen belirtilerden birisidir.

    Nörotmez

    Siyatik sinir hasarının en şiddetli olduğu durumdur. Bu durumda yaralanmanın geri dönüşü ve tamamen iyileşmesi mümkün değildir. Siyatik sinirinin aksonlarının yanı sıra bağ dokusunun da tamamen tahrip olması sonucunda sinir hasarı nörotmez olarak değerlendirilir.